Montferland

Munt
Willem IV van den Bergh

Willem IV van den Bergh was een zoon van graaf Oswald II van den Bergh en Elisabeth van Dorth. Hij erfde in 1546 het Land van den Bergh en de heerlijkheid Boxmeer en werd daarmee graaf van deze gebieden. In 1556 trouwde hij met Maria van Nassau, de oudste zus van Willem van Oranje.

Willem IV en zijn zonen speelden een belangrijke rol in de Tachtigjarige Oorlog. Hij tekende samen met 200 andere edelen in 1566 het ”Smeekschrift der Edelen”, waarin gedreigd werd met gewapende opstand als er geen einde zou komen aan de vervolging door de Spanjaarden. Toen koning Filips II van Spanje hier niet op inging, brak de Tachtigjarige Oorlog uit. Willem van den Bergh bevocht het leger van Filips met wisselend succes. In 1572 had hij een hoofdrol in Oranjes tweede invasie; hij veroverde o.a. de steden Doesburg, Zutphen, Bredevoort en Doetinchem.
 
Willem van den Bergh begon na een tijd te twijfelen aan zijn loyaliteit aan Oranje en zocht in het geheim contact met de Spaanse landvoogd (Alexander Farnese). Als dit in 1583 bekend wordt, worden hij en zijn gezin gearresteerd. Na vier maanden worden ze vrijgelaten en neemt zij hun intrek in kasteel Ulft. Vervolgens treedt hij, samen met zijn zoons, alsnog in dienst van de Spanjaarden. Niet lang daarna, in 1586, overlijdt hij op kasteel Ulft.
 
Deze munt met het portret van Willem IV van den Bergh, is het enige portret van hem waarvan zeker is dat hij het voorstelt. Als er geschilderde portretten van hem hebben bestaan, zijn die verloren gegaan tijdens de bezetting van het kasteel in de Tachtigjarige Oorlog. De munt is te bezichtigen in Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg.