Montferland

Zegel van
Maria van Nassau

Maria van Nassau was een dochter van Willem (de Rijke) van Nassau en Juliana van Stolberg. Ze werd op 18 maart 1539 geboren in Dillenburg.

Op 12 november 1556 trouwde zij met graaf Willem IV van den Bergh. Zij had hem leren kennen via haar broer, Willem van Oranje. Willem van den Bergh streed in de Tachtigjarige Oorlog eerst mee aan de kant van zijn zwager Willem van Oranje, maar koos later de zijde van de Spanjaarden. Dit bracht Maria in een lastige positie. Ze werd heen en weer geslingerd tussen trouw aan haar man en trouw aan haar familie.
 
Het leven van Maria van Nassau kende veel ellende. Ze kreeg zestien kinderen, maar verloor daarvan vier dochters en drie zonen. De zonen sneuvelden op het slagveld. In 1591 verdronken haar dochters Wilhelmina en Juliana in de Oude IJssel bij kasteel Ulft. Ook verloor ze haar echtgenoot, vier broers, twee zussen en haar ouders. Na het overlijden van Willem IV, in 1586, werd Maria van Nassau gravin van den Bergh en de nieuwe vrouwe van Boxmeer. Ze bleef wonen in kasteel Ulft.

Maria van Nassau heeft meerdere pogingen gedaan om de Staatse bezetting te laten vertrekken uit de omgeving van ’s-Heerenberg (Bergh). In 1598 is zij daarin geslaagd onder voorwaarde dat kasteel Ulft zou worden ontmanteld en dat haar zoons geen aanslagen zouden doen op Bergh of Ulft. Maria overleed op 28 mei 1599 op kasteel Ulft. Huis Bergh werd op dat moment bezet door troepen van Oranje, zodat zij niet in de grafelijke grafkelder begraven kon worden. Zij werd bijgezet in de kelder van een van de kleine torens van kasteel Ulft. Hier bevonden zich al de stoffelijke resten van haar man, haar dochters Wilhelmina en Juliana, en haar zonen Oswald, Adam en mogelijk ook Lodewijk.