Oude IJsselstreek

Beeld Maria in de zon

Dit eikenhouten Marianum (Mariabeeld in een stralenkrans) is oorspronkelijk afkomstig uit de voormalige rooms-katholieke kerk van Varsseveld. Het is de helft van een dubbelbeeld van “Onze Lieve Vrouw in de Zon”, het andere deel hangt in de kerk van Anholt.

Over de redding van het beeld doen verschillende verhalen de ronde. Toen de Reformatie (kerkhervorming) eind 16de eeuw Varsseveld bereikte, verwijderde de pastoor Gerhardus van Aert alle beelden uit zijn kerk. Volgens het ene verhaal was het boer Heebink die het beeld van de stortplaats redde en thuis verstopte. Toen dit uitlekte kreeg het beeld over de grens in Anholt een veilige plaats. Volgens het andere verhaal was het de kapelaan van Varsseveld die het rooms-katholieke geloof trouw bleef en het beeld vanuit de kerk naar Anholt overbracht, nadat hij het uit een roggeveld had gehaald. De verwijdering uit de kerk en de ruwe behandeling maakten het Mariabeeld zo verdrietig, dat het sindsdien een treurige gelaatsuitdrukking heeft: vandaar de naam “de bedrukte Moeder Gods van Varsseveld”.

Of deze verhalen kloppen is zeer de vraag. Mogelijk is het beeld zelfs niet afkomstig uit Varsseveld, maar uit klooster Nazareth bij Aalten. Wat wel zeker is, is dat het Marianum in de periode van de Tachtigjarige Oorlog een zwerftocht heeft gemaakt om uiteindelijk in Anholt terecht te komen. In 1856 heeft de Sint-Mauritiuskerk in Silvolde het beeld gekregen en is het daar te bewonderen.