Bronckhorst

Muntschat

In 2021 werd deze muntschat, bestaande uit 18 zilveren en 14 gouden munten, gevonden tijdens een verbouwing in Bovenstraat 10, een rijksmonument in het stadje Bronkhorst. De munten waren verstopt achter een steen in de brandmuur, naast de haard. De schat bevat munten uit de periode circa 1490 tot 1620.

Twee gouden munten komen van ver: Breslau (nu Polen) en Schwabach (Beieren). Er zijn drie zilveren shillings uit Engeland, en drie gouden Albertijnen, een Philipsdaalder en acht patagons van de Spaanse Zuidelijke Nederlanden (nu België), vijf halve gouden rijders uit Gelderland, drie uit Overijssel en een gouden dukaat uit Overijssel, vier zilveren rijksdaalders uit Gelderland, een uit Overijssel en een uit West Friesland. Bij elkaar vertegenwoordigde de schat een waarde van 107,50 gulden, omgerekend naar nu een kleine € 2.000,-.

De jongste munten dateren uit 1620. Dat geeft een goede aanwijzing wanneer en waarom de munten verstopt zijn. In 1621 liep het Twaalfjarig Bestand tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden af. De oorlog met Spanje werd vooral in Oost en Zuid Nederland uitgevochten. De Spaanse troepen voerden vanuit Groenlo geregeld plundertochten uit. De bekendste is die van 1624 toen het Spaanse leger vlak bij Bronkhorst een legerkamp opsloeg om vandaar de Veluwe te plunderen. De eigenaar van de munten zal zijn vermogen hebben willen redden maar de vraag is of hij/zij het zelf overleefd heeft. De munten bleven 400 jaar verborgen.